"Toen ik aan het nadenken was over ‘groeipijnen’ en wat ik hier
over wilde schrijven ontdekte ik een verrassende rode draad, namelijk; borsten. Beetje vreemd misschien, maar aangezien borsten goed de aandacht weten te trekken blijf ik er maar bij."

Growing Pains

 

Growing Pains

Owkey… confession time.. vroeger had ik een zware crush op Leonardo Dicaprio. Maar alleen toen hij in Growing Pains speelde, daarna vond ik hem niet meer leuk. Het zal de combinatie zijn geweest van zijn ‘boeven houding’, zwoele ogen en 90’s boyband haar.

Maar Growing Pains dus, oftewel ‘groei pijnen’, spoiler alert; groeien doet pijn en kan verrekte ongemakkelijk zijn. Nou zeg, die kan zo op een tegeltje 😉

‘Groeien doet pijn en kan verrekte ongemakkelijk zijn’

Toen ik aan het nadenken was over ‘groeipijnen’ en wat ik hier over wilde schrijven ontdekte ik een verrassende rode draad, namelijk; borsten.
Beetje vreemd misschien, maar aangezien borsten goed de aandacht weten te trekken blijf ik er maar bij 😉

 

 

Groter groeien

Toen ik als kind ging groeien had ik niet zoveel last van groeipijnen, verklaart waarschijnlijk ook waarom ik niet zo groot geworden ben, maar wat ik mij nog goed kan herinneren is toen mijn borsten begonnen te groeien. Die eerste groei deed zo’n pijn en voelde zo ongemakkelijk!


Als wij als persoon gaan groeien, begint dit vaak ook eerst met pijn en ongemak, je voelt dat je niet meer in je ‘huisje’ past. Bepaald gedrag die jij jezelf hebt aangeleerd tegen ongemak werkt niet meer en veroorzaakt juist meer ongemak in plaats van dat het helpt.
Het zijn vaak de dingen die jij jezelf als kind hebt aangeleerd om je staande te houden in de ongemakken of misschien zelfs wel trauma’s die jij meemaakte. Dit gedrag hielp jou om de situatie te overleven, maar als je écht wilt gaan leven zal je dit gedrag voorzichtig los moeten gaan laten en dat voelt ongemakkelijk, doet pijn en kan hartstikke eng zijn.
Als kind kan je zelfs ’s nachts wakker worden door de groeipijnen, als volwassenen kan je wakker liggen door de groeipijnen die je ervaart. Het ongemak is ontzettend stom, maar eerlijk, als je geen pijn hebt ga je dan veranderen? Waarom zou je iets veranderen als het voor je werkt? Wij mensen willen vaak pas wat gaan veranderen als het ongemak te groot wordt oftewel de ‘lijdensdruk’ groot genoeg is.



Ongezonde groei

En hoe mooi groei ook is, soms hebben we ook ongezonde groei. Als je bijvoorbeeld een bobbeltje in je borst ontdekt is dit ook groei maar niet de groei die je wilt. Deze groei maakt kapot, maakt ziek.

Één van de meest ziekmakende gedachten van de laatste tijd is dat je voor jezelf moeten leven. Wat wil ik, wat zijn mijn verlangens? Dat is pas wat echt belangrijk is! Maar jij bent als mens gemaakt om in verbinding te leven met de ander, samenzijn. Wat is niet alleen goed voor mij maar ook voor mijn gezin of mijn directe omgeving? Je kan pas echt groeien als je samen groeit.
Jouw directe leefomgeving of gezin kan je ook vergelijken met een lichaam. Stel jij bent het been en alle groei gaat naar jou, dan heeft het lichaam dus één buiten proportioneel groot been, dat loopt niet lekker. Als je alleen al een klein beetje beenlengte verschil hebt kan je daar heel veel last van hebben, je loopt scheef, je rug gaat scheef staan, het hele lichaam lijdt eronder. 

Maar ongezonde groei kan ook ontstaan omdat je juist teveel geeft, denk aan een groot hart. Je hebt heel veel liefde voor de mensen om je heen en vanuit die liefde offer jij jezelf helemaal op. Dat kan heel mooi klinken maar ook een vergroot hart is niet goed voor een lichaam, dat maakt het juist ziek, maakt jou ziek. 

 

 

Melk is goed voor elk

Kinderen in de groei eten ontzettend veel, ze eten je hele voorraad leeg. Ik kan mij alle zakken chips en pakken koek die ik naar binnen werkte nog heel goed herinneren 😅.

 

En zo is het ook met innerlijke groei. Je hebt behoefte aan voeding, wat is wijsheid, waarom doe ik wat ik doe en hoe stop ik daar mee? Je gaat op onderzoek uit en voed jezelf met de gedachten en ideeën die op je pad komen van allerlei inspirerende personen of misschien wel mensen die dicht bij je staan. Soms kan een bepaald idee heel goed klinken en merk je ook dat het even voor je werkt maar vergiftigd het jou en misschien wel je hele omgeving, zoals bijvoorbeeld de gedachte dat we voor onszelf moeten leven. Kijk dan eens naar de mensen waarmee jij je omringt. Zijn dit mensen die jou laten groeien, waarbij je kan groeien of die jou tegenhouden in je groei? Soms moet je afscheid nemen van de (online) mensen die jouw groei blokkeren zodat je een gezonde omgeving hebt om te groeien.


Als we het dan toch steeds over borsten hebben, het is eigenlijk net als moedermelk. Als je een pasgeboren baby koemelk geeft dan gaat het baby’tje hier juist niet van groeien, de baby krijgt niet de voedingsstoffen die het nodig heeft en het bevat niet voldoende ijzer, goede vetten en eiwitten. De dorst wordt wel gelest maar de baby zal er uiteindelijk ziek van worden omdat de niertjes het niet kunnen verwerken. Koemelk heet melk, het ziet er uit als melk, het ruikt naar melk het is zelfs melk. Maar toch is het niet goed voor een baby. Zo kunnen heel veel populaire ideeën en gedachtes heel goed klinken maar zullen juist deze ideeën jou tegen houden in de groei.

Maar het kan ook zijn dat jij jezelf klein houdt, dat je denkt dat jij ‘dat toch niet kan’, ‘dat toch nooit kan bereiken’, ‘zo éénmaal bent’. Die denkbeelden zijn dan als het ware een kooi die je om jezelf heen zet waardoor je nooit je volledige potentieel zal bereiken.
In de natuur zie je dit ook terug, als je een slang koopt en die in een te klein terrarium zet zal de slang klein blijven terwijl hij in zijn DNA heeft zitten dat hij veel groter kan worden, maar omdat zijn omgeving hem beperkt zal hij nooit zijn volledige grote (potentie) bereiken. Zonde toch?!


Maar wat nou als je merkt dat je een blokkade hebt, je wilt wel groeien, je voelt die lijdensdruk maar toch gebeurd er niets en wat er nu precies aan de hand is… je kan je vinger er niet op leggen. Dan kan het heel helpend zijn om hier met iemand over in gesprek te gaan, bijvoorbeeld met een coach en laat ik dat nu precies zijn! Wat een toeval zeg!  😉


Dus mocht je hier graag over verder willen praten neem dan vrijblijvend contact met mij op. En maak dan je borst maar nat want ook al doet ‘groeien pijn en kan het verrekte ongemakkelijk zijn’, is het altijd nog beter dan overleven in een kooi, want écht leren leven dat is pas mooi! 

Liefs,

 

 

Joëlle Gracia